OSM Combiner

Inleiding Systeemvereisten Kaarten downloaden OSM Combiner gebruiken Java geheugen Credits Licentie Vragen?

Download OSM Combiner

 

 OSM Combiner

Kaarten samenvoegen met OSM Combiner

Inleiding

Op de site garmin.openstreetmap.nl kun je voor je Garmin kaarten gebaseerd op de Openstreetmap downloaden; in diverse smaken en voor alle landen in de wereld. Er kleven echter een paar nadelen aan:
 1. de grootte van het gebied dat je in één keer kunt downloaden is beperkt;
 2. alle kaarten die je daar downloadt hebben dezelfde naam;
 3. als je kaarten van meerdere, aangrenzende landen downloadt is er altijd sprake van overlap. Dat laatste kun je niet gebruiken, aangezien dat voor problemen zorgt in het toestel.

Het tweede punt is te verhelpen door de kaart een andere naam te geven met JaVaWa GMTK (bij de kaart op de computer) of met JaVaWa Device Manager (bij de kaart op het toestel), maar die programma's kunnen niet helpen bij punt 3.

De oplossing is het samenvoegen van de verschillende kaarten tot één, waarbij de overlap geëlimineerd wordt. Dit kan met het programma OSM Combiner, en je kunt meteen de naam van de kaart aanpassen.

N.B. OSM Combiner is speciaal ontwikkeld voor de kaarten van garmin.openstreetmap.nl en OpenFietsMap.nl. Het is niet getest met andere gratis kaarten, maar het zou moeten werken met door mkgmap gegenereerde kaarten. Met niet-gratis kaarten werkt het beslist niet.

Systeemvereisten

Voor het gebruik van dit programma is het noodzakelijk dat Java versie 7 of hoger op je computer is geïnstalleerd.
Windows gebruikers kunnen hier Java downloaden. Heb je een 64-bit Windows, neem dan de 64-bit versie van Java.

Op de Mac hangt het af van de versie van je besturingssysteem. Als je Leopard of Snow Leopard hebt en je regelmatig de Software-update draait dan heb je de goede versie al op je Mac. Gebruikers van (Mountain) Lion kunnen hier terecht: http://support.apple.com/kb/DL1421, of je kunt die van de Java website gebruiken.
De versie van Java onder Tiger is helaas niet de juiste, maar via deze site kunnen Tiger-gebruikers aan een alternatief komen dat ook werkt.

Kaarten downloaden

Om OSM Combiner te gebruiken dien je uiteraard eerst de gewenste kaarten te downloaden. Je krijgt op garmin.openstreetmap.nl de keuze uit verschillende downloads; voor OSM Combiner heb je het bestand waarvan de naam eindigt op _tiles.zip of het bestand waarvan de naam eindigt op _gmapsupp.zip nodig (dus bijv. osm_generic_gmapsupp.zip of osm_generic_tiles.zip). Je hoeft de zip-bestanden niet uit te pakken.

Gebruik bij voorkeur de eerste (_tiles.zip), omdat daar extra bestanden zitten voor het aanmaken van de overzichtskaart. Zonder die extra bestanden wordt de overzichtskaart een lege rechthoek; niet zo fraai als je wat verder uitzoomt in BaseCamp of MapSource. Voor het toestel maakt het niets uit; daar wordt de overzichtskaart niet gebruikt.

Het is sterk aan te raden om alle gewenste kaarten achter elkaar te downloaden. Het punt is namelijk dat bij elke update van de kaarten op de server van garmin.openstreetmap.nl de nummering van de kaartsegmenten kan wijzigen, waardoor de nummers van overlappende segmenten van een eerder gedownloade kaart niet meer gelijk zijn aan die van een nieuwe. Het is essentieel voor OSM Combiner dat de nummers van de overlappende segmenten overeenkomen.

Je kunt ook andere gratis kaarten gebruiken, in de vorm van gecombineerde .img-bestanden bedoeld voor toestellen (meestal met de naam gmapsupp.img) of als losse kaartsegmenten. OSM Combiner kan archieven in .zip of .7z formaat verwerken.

OSM Combiner gebruiken

 1. Als OSM Combiner opgestart wordt krijg je als eerste de keuze voor de (tijdelijke) map waarin je de kaartbestanden wilt zetten. Zorg voor voldoende schijfruimte; ongeveer 1,5 keer de grootte van de gedownloade kaarten samen. Op de Mac is dat 3 keer, aangezien de kaarten ook nog geconverteerd moeten worden. Kies je voor het tegelijkertijd maken van een gmapsupp.img bestand (voor in het toestel), dan is er nòg een factor 1,5 aan ruimte benodigd (dus in totaal 3 of 4,5 keer de grootte van de gedownloade kaarten; afhankelijk van het besturingssysteem).
 2. In de volgende stap krijg je een lijst te zien; sleep de gedownloade bestanden naar deze lijst (mag tegelijk, of één voor één). De bestanden worden nu uitgepakt; in een nieuw venster is de voortgang te zien. Na het uitpakken kun je het nieuwe venster sluiten.
  In de lijst zijn nu de kaartsegmenten te zien; met de knop "Toon kaartdekking" kun je zien welk gebied de kaart bestrijkt.
 3. In de laatste stap dien je een aantal gegevens in te vullen. Dit zijn:
  • Het "Family ID"; een nummer dat nog niet door één van de kaarten op je computer of op je toestel gebruikt wordt (met JaVaWa GMTK en JaVaWa Device Manager kun je controleren welke Family ID's al in gebruik zijn).
  • De naam zoals die op de computer in MapSource en BaseCamp getoond zal worden, en de naam die het toestel laat zien in het kaartmenu.
  • Het TYP-bestand zorgt voor de vormgeving van de kaart. Je kunt dit leeglaten, of een van de beschikbare opties kiezen. "Mapnik" is voor de gewone routeerbare kaart, "GRnew" voor de experimentele versie van de kaart, "OFM" is voor de OpenFietsMap en "OFM_hike" voor de combinatie van de OpenFietsMap met de "Hiking"-laag (meer info hierover op de site OpenFietsMap.nl).
  • Als je "Gmapsupp.img aanmaken" aanvinkt, dan wordt er ook een bestand aangemaakt dat je zo op het toestel kunt zetten (maar let op de opmerking bij Java geheugen). Deze optie is niet beschikbaar als er meer dan 3,5 GB aan kaartsegmenten geselecteerd is.
  • Met de knop "Java geheugen" kun je de hoeveelheid geheugen regelen voor mkgmap, het programma dat het eigenlijke werk doet. De standaardinstelling zal meestal toereikend zijn, maar als je foutmeldingen krijgt kun je dit aanpassen. Meer hierover hier: Java geheugen.
 4. Klik nu op "Start", en mkgmap zal de benodigde indexbestanden (en evt. gmapsupp.img) gaan genereren; de voortgang is te zien in een dialoogvenster.

Na afronden kun je de kaart meteen laten installeren, maar je kunt het ook later doen als je de kaart eerst op een andere plek wilt zetten.

Bij Windows is het resultaat te vinden in de submap (met de opgegeven naam voor de kaart) van de map die je aan het begin had gekozen. Zet deze map op een plaats naar keuze, en installeer de kaart met install.exe. Je kunt de kaart ook converteren naar het .gmap-formaat met JaVaWa MapConverter.
De-installeren doe je met uninstall.exe, via het configuratiescherm van Windows of met JaVaWa GMTK.

Op de Mac wordt de kaart automatisch naar het .gmap-formaat geconverteerd; het resultaat is te vinden in de map die je aan het begin had gekozen. Bij het installeren wordt er een kopie van de kaart gemaakt, dus na het installeren kun je de map die je aan het begin had gekozen gewoon verwijderen.

Met JaVaWa GMTK kun je de kaart ook installeren, de-installeren of verplaatsen.

Java geheugen

Het kan zijn dat mkgmap niet voldoende geheugen toegewezen heeft gekregen; in dat geval dien je de waarde zelf aan te passen. Het type besturingssysteem en de hoeveelheid fysiek geheugen is bepalend voor het maximum wat je kunt instellen.
In het algemeen dien je het niet hoger in te stellen dan ca. 75 - 80% van de hoeveelheid geheugen in je computer. Heb je een 32-bit besturingssysteem, geef dan niet meer dan 1400 MB op. Een beetje experimenteren kan nodig zijn; wanneer mkgmap er niet in slaagt om de benodigde bestanden te genereren kun je het altijd weer opnieuw proberen met een andere waarde.
Het aanmaken van een gmapsupp.img bestand vereist behoorlijk wat extra geheugen, dus vink die optie niet aan tenzij je 'm echt nodig hebt.

Het dialoogvenster laat ook informatie over Java zien: het versienummer, en of het de 64-bit versie is of niet.

Credits

Het idee voor OSM Combiner is gebaseerd op de command line tool OSM-Combi van OpenFietsMap.
OSM Combiner maakt gebruik van de programma's mkgmap en GMapTool; de Windows-versie van OSM Combiner gebruikt daarnaast nog 7-zip en NSIS, en de Mac OS X-versie gebruikt de command line versie van The Unarchiver.

Licentie

Copyright (C) 2014 JaVaWa
This program is free software; you can redistribute it and/or modify it under the terms of the GNU General Public License version 2 as published by the Free Software Foundation. This program is distributed in the hope that it will be useful, but WITHOUT ANY WARRANTY; without even the implied warranty of MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. See the GNU General Public License for more details.

Vragen?

Heb je vragen over dit programma, stel ze dan op: forum.openstreetmap.org.